Kolejne ciasto, kt贸re powsta艂o spontanicznie z zapas贸w 馃榾 Tym razem pad艂o na migda艂y i gruszki. Mia艂am du偶e w膮tpliwo艣ci, czy ciasto bez dodatku 偶adnej m膮ki uro艣nie, czy nie wyjdzie zakalec i czy w og贸le przyjmie posta膰 ciasta 馃檲 Zmielone migda艂y s膮 same w sobie bardzo t艂uste i mokre. Postanowi艂am wi臋c dodatkowo nie dodawa膰 偶adnego t艂uszczu i takim sposobem powsta艂o ciasto a'la biszkoptowe 馃嵃


Sk艂adniki:6 gruszek
3 szklanki mielonych migda艂贸w - mo偶e by膰 te偶 gotowa m膮ka migda艂owa
7 jajek
8 艂y偶ek ksylitolu
cynamon - 艂y偶eczka

Mus gruszkowy:
Gruszki obieramy ze sk贸rki, 3 sztuki kroimy na kostk臋 i wrzucamy na patelni臋, posypujemy 艂y偶k膮 ksylitolu, 艂y偶eczk膮 cynamonu i zalewamy szklank膮 wody. Gotujemy na ma艂ym ogniu co jaki艣 czas mieszkaj膮c do momentu, a偶 ca艂a woda wyparuje. Przek艂adamy na sitko w celu ods膮czenia z resztek wody i blendujemy.

Ciasto:
Jajka ucieramy z ksylitolem na puszyst膮 mas臋, dodajemy mielone migda艂y,
mus gruszkowy i kr贸tko mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszk臋 - u mnie 20cm.
Pozosta艂e 3 gruszki kroimy na 膰wiartki i wyk艂adamy na ciasto.
Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut.
Wierzch posypujemy zmielonym na puder ksylitolem.

SMACZNEGO ☕




Brak komentarzy