Przepis na to ciasto powstał spontanicznie - zastanawiałam się jak wykorzystać zbyt dojrzałe banany i tak wpadłam na pomysł przygotowania z nich kremu czekoladowego. Jako że miałam też spore zapasy orzechów włoskich, postanowiłam wykorzystać je do biszkoptu i tak powstało zdrowe, bezglutenowe i obłędne w smaku ciasto 😍
Ciasto
- 8 jajek
1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
- 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 8 łyżek ksylitolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka miksujemy z ksylitolem. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.
Ja piekłam ciasto w blaszce 20cm w 170stopniach przez 25 minut. Później chłodzimy i kroimy na pół.
Krem
Ja piekłam ciasto w blaszce 20cm w 170stopniach przez 25 minut. Później chłodzimy i kroimy na pół.
Brak komentarzy